Selamat berkunjung ke blog Kembara Bahasa. Bahan dalam blog ini boleh dimanfaatkan asal sahaja dinyatakan sebagai sumber rujukan atau petikan. Bagaimanapun Kembara Bahasa tidak bertanggungjawab atas apa-apa jua implikasi undang-undang dan yang lain daripada penggunaan bahan dalam blog ini.~Kembara Bahasa~

Pendukung Melayu Mahawangsa berteraskan risalah Ilahi
Friday, October 21, 2011

Menghayati Isu Bahasa Melayu: Beberapa Bacaan Penting


Buku ini disusun oleh Prof. Emeritus Dr. Abdullah Hassan, terdiri daripada sejumlah makalah yang mengupas isu PPSMI; terbitan Persatuan Penterjemah Malaysia. Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Prof. Emeritus Abdullah Hassan (profabdullah@pts.com.my).Buku ini disusun oleh Dato' Abd. Rahim Bakar (Allahyarham) dan Awang Sariyan, terbitan Persatuan Linguistik Malaysia; menghimpunkan sejumlah makalah sarjana dan pejuang bahasa tentang isu-isu bahasa Melayu, termasuk PPSMI. Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Setiausaha Persatuan Linguistik Malaysia, Cik Zaiton Ismail: zaiton3@dbp.gov.my atau saya sendiri (awsr@yahoo.com; Buku Wajah/Facebook: Kembara Bahasa).


Buku ini diterbitkan oleh Persatuan Linguistik Malaysia, dengan kata penghantar oleh Awang Sariyan, Presiden PLM; menghimpunkan makalah dan puisi para pejuang bahasa pada tahun 1960-an yang menggerakan perisitiwa "Keranda152" kerana memperjuangkan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara. Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Cik Zaiton Ismail (zaiton3@dbp.gov.my) atau saya sendiri (awsr@yahoo.com; Buku Wajah/Facebook: Kembara Bahasa).


Buku ini disusun oleh Prof. Emeritus Dr. Abdullah Hassan daripada kertas-kertas kerja Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu sejak kongres yang pertama (1952). Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Prof. Emeritus Abdullah Hassan (profabdullah@pts.com.my).


Buku ini disusun oleh Awang Sariyan berdasarkan kertas-kertas kerja yang dibentangkan dalam Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Keempat pada tahun 1984 dan diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka.


Buku ini disusun oleh Prof. Emeritus Dr. Abdullah Hassan daripada kertas-kertas kerja Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Ketujuh pada tahun 2006. Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Prof. Emeritus Abdullah Hassan (profabdullah@pts.com.my).


Buku susunan Awang Sariyan ini diterbitkan oleh Persatuan Linguistik Malaysia; mengupas isu-isu "makna diri" atau jati diri Melayu, sejarahnya dan isu-isu yang berkaitan dengan Melayu, termasuk isu bahasa. Maklumat lanjut dapat diperoleh dengan menghubungi Setiausaha Kehormat PLM (zaiton3@dbp.gov.my) atau saya sendiri (awsr@yahoo.com; Buku Wajah/Facebook: Kembara Bahasa).

Pesanan buku tersebut, sebahagiannya dapat dilakukan melalui pos.

~Kembara Bahasa~
22 Oktober 2011/24 Zulkaedah 1432

1 comment:

  1. Cadangan buku yang bagus dihayati oleh semua golongan, terutamanya golongan muda.

    ReplyDelete