Selamat berkunjung ke blog Kembara Bahasa. Bahan dalam blog ini boleh dimanfaatkan asal sahaja dinyatakan sebagai sumber rujukan atau petikan. Bagaimanapun Kembara Bahasa tidak bertanggungjawab atas apa-apa jua implikasi undang-undang dan yang lain daripada penggunaan bahan dalam blog ini.~Kembara Bahasa~

Pendukung Melayu Mahawangsa berteraskan risalah Ilahi
Friday, August 23, 2013

Anekdot Bahasa: Linguistik dan Logistik

Seorang ahli bahasa diundang untuk memberikan ceramah di sebuah jabatan. Ketika memperkenalkan ahli bahasa itu kepada khalayak, pengerusi majlis menyebut bahawa penceramah ialah "ahli logistik" yang terkenal. Sebahagian khalayak mengerutkan dahi kerana meragui keterangan itu, sementara yang lain tidak merasakan kejanggalan apa-apa kerana tidak menyedari adanya kesilapan yang terjadi.

Kasihan ahli lingustik atau ahli bahasa itu kerana tidak pernah terlatih dalam bidang pengurusan kemudahan dan peralatan tetapi diperkenalkan sebagai ahli logistik. Mujur sahaja beliau tidak diminta berceramah tentang kemudahan dan peralaan ketenteraan dan yang seumpamanya. Ceramahnya masih tetap tentang linguistik atau bahasa.

Kembara Bahasa
24 Ogos 2013

No comments:

Post a Comment