Selamat berkunjung ke blog Kembara Bahasa. Bahan dalam blog ini boleh dimanfaatkan asal sahaja dinyatakan sebagai sumber rujukan atau petikan. Bagaimanapun Kembara Bahasa tidak bertanggungjawab atas apa-apa jua implikasi undang-undang dan yang lain daripada penggunaan bahan dalam blog ini.~Kembara Bahasa~

Pendukung Melayu Mahawangsa berteraskan risalah Ilahi
Thursday, November 22, 2012

Perlukah konflik untuk memperoleh idea yang lebih baik?

Konflik diperlukan untuk mencapai sintesis ke arah pemantapan teori, pendapat dan kebenaran. Gema pandangan demikian menjadi pendirian sejumlah sarjana dalam satu persidangan baru-baru ini meskipun hamba dan sejumlah sarjana lain berpandangan sebaliknya.

Perbedaan pendapat atau hujah tidak semestinya konflik, dan perbedaan itu perlu disampaikan berasaskan adab ilmiah, bukan perasaan atau sentimen. Konflik tidak akan mungkin berasaskan adab kerana istilah itu sendiri membawa nilai yang bercirikan permusuhan, pertentangan dan kaedah yang tudak berlunaskan adab.

Dalam hal yang sudah putus atau qat'i pula, kerana sudah ada nas dan khabar yang sadik (benar), tdak diperlukan konflik sama sekali. Oleh sebab itu perihal hakikat yang telah dijelaskan dalam al-Qur'an dan hadith tidak sewajarnya menjadi asas konflik meskipun dibokehkan perbedaan daripada sudut tafsirannya. Di luar kesedaran, kepercayaan bahawa konflik dapat melahirkan idea yang lebih baik mungkin kesan daripada penjajahan pemikiran tamadun lain kerana Islam tidak berdasarkan konflik tetapi ijtihad.

Kembara Bahasa
23 November 2012/9 Muharam 1434

No comments:

Post a Comment