Selamat berkunjung ke blog Kembara Bahasa. Bahan dalam blog ini boleh dimanfaatkan asal sahaja dinyatakan sebagai sumber rujukan atau petikan. Bagaimanapun Kembara Bahasa tidak bertanggungjawab atas apa-apa jua implikasi undang-undang dan yang lain daripada penggunaan bahan dalam blog ini.~Kembara Bahasa~

Pendukung Melayu Mahawangsa berteraskan risalah Ilahi
Thursday, August 18, 2011

Kupasan Isu oleh Kassim Ahmad untuk Renungan


Kupasan Isu oleh Kassim Ahmad untuk Renungan

Friday, August 12, 2011

JANJI TUHAN TELAH DATANG BUAT KITA –
KE MANA KITA MAHU LARI?
(Versi yang dierpanjang sedikit.)

Oleh: Kassim Ahmad
darul_hikmah33@yahoo.com.my

12 Ogos, 2011

Mengikut adat Raja-raia Melayu dalam zaman feudal Empayar Melaka, apabila seseorang pegawai hendak dihukum bunuh oleh Raja, datanglah dua orang bentara denga keris di atas dulang ditutupi kain sutera dengan perintah: “Telah datanglah takdir Tuhan ke atasmu.”
Demikianlah, seluruh dunia sekarang telah didatangi janji Tuhan untuk menerima hukuman berat, kerana dosa-dosa yang telah dilakukan manusia dua generasi yang lalu. Amaran keras telah diberi dua kali dalam dua peperangan dunia yang paling dahsyat dalam sejarah.
Buat seketika tiap kali siksaan itu menimpa, manusia berteriak dan meraung, menadah tangan ke langit memohon ampun dan bertaubat! Tetapi sebaik saja Tuhan menerima taubat itu, dan memberikan mereka ketenangan dan kesejahteraan, mereka buat lagi, atas hasutan syaitan! Cerita lama, bukan ? Manusia tidak pernah serik!
Sekarang, dalam tahun 2011 ini, kita mengahadapi krisis yang terbesar dalam sejarah manusia. Bukan saja seluruh sistem ekonomi-politik liberal sedunia telah tiba ke tahap keruntuhannya yang terakhir, tetapi seluruh sistem pemikiran liberal itu – dengan falsafahnya sekali – runtuh! Kebanyakan orang tidak sedar. Mereka tertanya-tanya: “Apa sudah jadi?” Ketua-ketua mereka, kepala-kepala penjenayah, terus meradung dan merodong dalam gelap-gulita yang mengepung mereka.
Dalam masa lebih satu dekad yang lalu, sistem kewangan –ekonomi liberal ini telah menjadi satu sistem perjudian yang besar, sebuah kasino dengan riba menjadi asasnya. Ekonomi fizikal yang prodaktif tidak wujud. Semuanya gelembung.
Dalam masa empat tahun yang lalu, sejak meletusnya krisin ini dalam bulan Julai, 2007, kredibiliti kerajaan menjadi tanda tanya. Daripada menahan pasaran-pasaran spekulasi ini dengan kawalan semula , mereka benarkan diri mereka menyerah satu demi satu kepada kuasa institusi kewangan, dan hutang peribadi beratus billion oleh para spekulator dijadikan hutang kerajaan! Rakyat dihukum dengan progrem-progrem “jimat-cermat” yang besar dalam bajet-bajet awam. Rakyat kena ikat perut, sedangkan bank-bank yang bankrup “diselamatkan”! Ini “obat” yang tidak boleh menyembuhkan penyakit , tetapi yang akan menyebabkan penyakit menjadi lebih teruk!
Ekonomi fizikal merosot. Pengangguran meningkat. Belanja hidup naik.
Massa rakyat di mana-mana bangkit dari tidur mereka yang lama: di dunia Arab, di Amerika Syarikat, di Eropah, pendek kata, di mana-mana. Tidak semena-mena London terbakar. Rusuhan-rusuhan ganas berlaku di seluruh England. Perdana Menterinya kelam-kabut pulang dari cuti musim panas, mengadakan mesyurat-mesyuarat tergembar lalu mendakwa rusuhan-rusuhan itu jenayah, jelas dan murni, bukan berpunca dari faktor-faktor socio-ekonomi.
Nyata beliau sebahagian daripada masalah, bukan penyelesai masalaah!
Keruntuhan sistem ekonomi-kewangan pasaran bebas rantau antara Atlantik, meliputi A.S. dan Eropah Barat, kawasan induk sistem liberal pasaran bebas ini, merangkumi China, India, Rusia, Asia Tenggara, Amerika Latin, Afrika dan Asia Timur. Tidak ada rantau di muka Bumi ini yang terselamat dari keruntuhan ini. Sistem liberal pasaran bebas ini, dengan falsafah di belakangnya sekali, runtuh. Satu sistem lain yang lebih baik harus mengganti system bobrok ini.
Jangan kita lupa negra kita Malaysia sebahagian dari sistem bobrok ini. Walaupun pemimpin-pemimpin agung kita telah berjaya membuat penyesuaian di sana-sini (contohnya Dasar Ekonomi Baru), kita tidak bebas dari penyakit utama sistem ini: pembahagian kekayaan yang tidak seimbang. Manakala golongan minoriti (5%) kaya telah menjadi terlalu kaya dengan pendapatan melebihi RM 50,000 sebulan, golongan miskin (40%) telah menjadi terlalu miskin dengan pendapatan kurang daripada RM 2,500 sebulan. Sebuah kelas menengah yang agak besar (50% lebih) dengan pendapatan antara RM 3,000 hingga RM 30,000 sebulan telah menyebabkan masyarakat kita menjadi lebih stabil.
Namun demikian, oleh kerana rasuah dan pembaziran, ditambah dengan kenaikan belanja hidup, khasnya dalam masa dua dekad ini, mutu kehidupan rakyat kita telah merosot.
Ambil contoh soal kemiskinan. Mengapa setelah 54 tahun merdeka, ada rakyat kita yang masih hidup melarat: miskin, dengan rumah berbumbungkan langit dan berlantaikan tanah, dengan anak-anak tidak cukup makan dan pakai, ditingglkan oleh Kerajaan dan masyarakat?
Mengikut suatu laporan dalam akhbar Utusan Malaysia kelmarin (Khamis, 11 Ogos; hlm 29), kira-kira RM 500 juta setahun kutipan wang zakat. Dari jumlah ini, Kerajaan boleh menghapuskan kemiskinan dalam masa setahun saja! (Saya anggarkan kita memerlukan hanya RM 32.5 juta untuk berbuat demikian. Dari RM 500 juta itu, kita ada peruntukan sebanyak RM 62.5 juta untuk fakir-miskin.) Perihal rakyat miskin demikian masih wujud di kalangan kita menunjukkan kita lalai. Kita tidak prihatin, kerana keadaan ini tidak terkena kepada kita!
Demikian di negara kita, demikian di semua negara. Kemiskinan, kekadang malah kebuluran, pengangguran yang meningkat, belanja hidup yang meningkat naik 30% hingga 50%, malah lebih – ini semua, termasuk lagi pemerintahan diktator dan ketiadaan hak-hak asasi, menjadi ramuan-ramuan kemarahan rakyat terbanyak (95%) di mana-mana.
Percayalah, dari hari ini dunia tidak akan kekal begina. Suatu perubahan besar akan berlaku. Massa rakyat sudah bangkit. Mereka tidak mahu hidup dalam sistem hidup lama dulu, dalam bahasa Quran, dalam deen yang tidak diredai Tuhan. Jangan lupa, kebanyakan umat Islam telah meninggalkan agama Islam asal, agama Islam yang sebenar, yang telah diajar kepada mereka oleh nabi terakhir, Nabi Muhammad, dan yang terdapat dalm Quran dan ajaran-ajaran lain, dulu dan selepasnya, yang selaras dengan ajaran Quran.
Jalan keluar bagi masyrakat dunia jelas. Jadikan Quran sebagai panduan kita. Panduan ini hendaklah dipraktikkan secara kreatif dengan kaedak saintifik.
Khasnya, kita kena sembah Tuhan saja, dan hapuskan pendewaan terhadap lima jenis patung yang disebut dalam Quran, iaitu batu-batu, matahari dan bintang, harta-benda, pemimpin dan ideologi mereka, dan ego. Itu prinsip pertama. Prinsip kedua, pertanggungjawaban terhadap perbuatan masing-masing. Prinsip ketiga, perintahkan kebaikan dan larang kejahatan. Prinsip keempat, perintah dengan adil melaui kaedah mesyawarah dan melalui pemimpin-pemimpin yang layak (dari segi kebolehan dan moral), Prinsip kelima, laksanakan dasar ekonomi dan kewangan yang prodaktif, dan hapuskan riba dan perjudian. (Hutang-hutang angin kepada institusi-institusi kewangan dihapuskan dengan mengisytiharkan mereka bangkrup, kredit dikeluarkan oleh kerajaan untuk melaksanakan progrem-progrem ekonomi prodaktif yang besar.) Prinsip keenam, hormati dan dukung hak asasi manusia, termasuk kebebasan total beragama dan penghapuskan perhambaan dan kemiskinan.
Inilah batasan-batasan Tuhan. Jangan langgar batasan-batasan kewajaran ini.
Inilah yang harus kita lakukan sekarang, mulai hari ini. Inilah ajaran Tuhan yang telah kita abaikan buat begitu lama.
-------------------------------
KASSIM AHMAD seorang penulis bebas Malaysia. Laman web beliau www.kassimahamad.blogspot.composted by Kassim Ahmad @ 11:49 PM 8 comments

2 comments:

  1. Saya masih menanti ulasan/pandangan tuan berkaitan dengan isu-isu bahasa yang terkini terutama isu di Malaysia. Harap ada ulasan...

    ReplyDelete
  2. Khamis lalu saya diwawancara oleh Radio 24 BERNAMA tentang isu-isu bahasa. Insya-Allah nanti saya cuba mengolah isi wawancara itu dalam bentuk makalah.

    ReplyDelete