Selamat berkunjung ke blog Kembara Bahasa. Bahan dalam blog ini boleh dimanfaatkan asal sahaja dinyatakan sebagai sumber rujukan atau petikan. Bagaimanapun Kembara Bahasa tidak bertanggungjawab atas apa-apa jua implikasi undang-undang dan yang lain daripada penggunaan bahan dalam blog ini.~Kembara Bahasa~

Pendukung Melayu Mahawangsa berteraskan risalah Ilahi
Sunday, October 21, 2012

Warisan Melayu Semakin Terhakis

Warisan Melayu semakin terhakis

Oleh NORLIZA MOHAMAD ZAKARIA
utusanmelaka@utusan.com.my

MELAKA 18 Okt. - Kecintaan dan penghargaan terhadap warisan negara dalam kalangan orang Melayu di negara ini dilihat semakin terhakis disebabkan sikap mudah tertawan dengan pengaruh globalisasi.

Sehubungan itu, Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Dr. Awang Sariyan berkata, kaedah tertentu seperti mendokumentasikan warisan dalam bentuk pembukuan atau digital perlu dilakukan bagi memastikan warisan bangsa kekal terpelihara pada masa depan.

"Dalam keadaan kita dirempuh globalisasi, sebahagian kita seakan-akan terpukau sehingga memudahkan kita menjadi bangsa yang mudah ditawan.

"Dalam usaha melestarikan semangat warisan budaya, pendokumentasian dalam bentuk buku dilihat kaedah terbaik apatah lagi dalam bentuk digital atau elektronik yang lebih mesra dengan generasi muda," katanya.

Beliau berucap merasmikan Seminar Pantun Melayu Serumpun, Temasya Pantun Melayu Serumpun, sempena Bulan Bahasa Kebangsaan 2012 peringkat negeri dan Sambutan Melaka 750 tahun di Auditorium Masjid Al-Azim, di sini hari ini.

Program yang mendapat kerjasama Gabungan Penulis Nasional (Gapena) turut dihadiri Pengerusi Institut Seni Malaysia Melaka (ISMMA), Prof. Datuk Dr. Abdul Latiff Abu Bakar dan Ketua Majlis Perapatan Adat, Lembaga Adat Melayu Riau, Indonesia, Datuk Dr. Tenas Effendy.

Seminar yang dihadiri kira-kira 200 peserta itu bertujuan memperkenal, memberi pendedahan serta menghidupkan semula dan menghayati warisan Melayu kepada generasi muda khususnya para pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT).

Sebanyak lima kertas kerja dibentangkan pada seminar itu oleh pakar dalam bidang tersebut termasuk Timbalan Dekan Pengajian Siswazah Fakulti Bahasa, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perak, Prof. Madya Datuk Dr. Mohd. Rosli Saludin.

Seminar itu turut disertai pakar dari Indonesia antaranya Datuk Dr. Abdul Malik dari Universitas Maritim Raja Ali Haji Tangjung Pinang, Kepulauan Riau dan Dr. Muhammad Takari Jilin Syahrial serta Dr. Muhammad Fadlin Djaafar.

Sementara itu, Dr. Awang juga memberitahu, DBP menyasarkan penerbitan buku baharu antara 3,000 hingga 5,000 naskhah menjelang 2020.

Katanya, sasaran itu merentasi 300 bidang ilmu di negara ini.

"Penerbitan baharu itu termasuklah buku-buku bagi bahan bacaan pelbagai lapisan masyarakat termasuk golongan cendekiawan, sarjana, masyarakat umum, remaja dan kanak-kanak.

"Bagi merealisasikan sasaran ini, saya mempelawa mana-mana ahli bahasa yang berminat dalam program penulisan tampil dan mendaftarkan nama kepada DPB bagi memudahkan taklimat dan tugasan diberikan," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Selatan/20121019/ws_03/Warisan-Melayu-semakin-terhakis#ixzz2A0XUXqkK
© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment